Vállalkozó Pedagógusok kezdeményezés – Két nő, két tanács

A pedagógus életpálya a legtöbb fiatal számára nem kecsegtető lehetőség, hanem B terv. A hosszú munkaórák, a kifizetetlen részfeladatok és a piaci szemléletű bérképzés hiánya még azokat is elántoríthatják a szakmától, akiknek a leginkább helye lenne a tanárok között. Ma is vannak azonban olyan elhivatott fiatal nők és férfiak, akik hívást érezve vállalják a munkával járó örömöket és nehézségeket. Ilyen energikus, céltudatos, innovatív és üzleti gondolkodású nő Bodó Virág Anna, a BabyGarden Daycare bölcsi ötletgazdája és tulajdonosa, óvoda- és fejlesztőpedagógus, kommunikátor, a Budapesti Corvinus Egyetem rendszeres vendégelőadója,  valamint Pincz Petra óvodapedagógus, tanító és mozgásterapeuta, az Áthidaló Iskola Előkészítő Program megálmodója, kidolgozója és szakmai vezetője, tréner.

Blanka Zölei (hakellegyjoszo.hu) beszélgetett Virággal és Petrával.

NEKED KÖNNYŰ… MERT KÉPES VAGY RÁ!

 

Kettejük közös gyermeke a Vállalkozó Pedagógusok kezdeményezés, melynek keretében informatív, kreatív és részletgazdag workshopokat tartanak olyan pedagógusoknak, gyógy- és fejlesztőpedagógusoknak, akik kilépnének a hagyományos állami rendszerből, vagy főállásuk mellett indítanának vállalkozást.

 

Vállalkozó Pedagógusok: ha a résztvevő visszafordul, az is siker

 

Petra és Virág csoporttársakként végezték az egyetemet, hogy aztán első diplomájuk mellé még számos másikat szerezzenek. Hivatásuk mellé olyan konstrukciót próbáltak kidolgozni, mely nemcsak szakmailag inspiráló, hanem anyagilag is optimális. Így lettek vállalkozók.

 

Mint mondják, kezdetben hibát hibára halmoztak. Rosszul kiválasztott, vagy kitöltött dokumentumok, nem elég alapos szerződések, bizalmi válságok, bukások és nagy örömök szegélyezték azt az utat, melyen járva ma már támogatni tudják azokat, akik még csak fontolgatják, hogy ugyanerre az ösvényre lépnek. 

 

Workshopjaik három részből állnak: az egyikben Virág, a másikban Petra osztja meg tapasztalatait a résztvevőkkel. Ezidő alatt nemcsak arról kaphatnak információkat az érdeklődők, hogyan érdemes felállni a sok évtizedes munka okozta burn out után, vagy milyen alternatív útvonalak állnak rendelkezésre a GYES után, hanem olyan technikai részletekre is kitérnek, mint hogy hol és mikor kell regisztrálni, mely űrlapokat kell kitölteni, milyen költségvetéssel érdemes nekivágni, vagy hogy szükség van-e könyvelőre. 

 

Azt mondják, a cél az, hogy azok, akik végül maguk is vállalkozásba fognak, felmérjék lehetőségeiket és határaikat, tudatosabban és nagyobb tervezés mellett kezdhessenek neki, így nagyobb esélyük legyen sikerre. Ha valaki úgy dönt, a teljes kép ismeretében mégsem vág bele, az nem kudarc. Siker, hiszen megkímélte magát a kudarctól.

 

Kezdő vállalkozók tipikus hibái

 

A lányok egymás szavába vágva, olykor egymás mondatait kiegészítve üdítő példái a női összefogásnak. Nemcsak sorsközösségben, őszinte kapcsolódásban vannak, melyben a segítés vágya és a humor a kötőanyag. Elmondásuk alapján az ők maguk egytől egyig elkövették a kezdő vállalkozók jellemző hibáit az induláskor, ezért hatékonyan tudnak rávilágítani a típusproblémákra. Ezek között említik a téves önértékelést, az árképzés hiányosságait- a legtöbben nem kalkulálnak pl. az utazási idővel, az egyes kliensek közötti idővel vagy a szupervíziós költségekkel-, a jogszabályi ismeretek gyér voltát vagy a szerződéskötések elmaradását. Mindketten kiemelik, hogy a szülők felé való következetesség és karakán kiállás épp úgy hosszú tanulási folyamat eredménye- akár pénzről, akár a szabályok betartásáról van szó-, mint a rekreáció és mentális wellness szükségszerűségének felismerése. 

 

Tíz év tapasztalatainak és a mindig frissen tartott tudásnak köszönhetően Petra nagy hansúlyt helyez a kurzusokon arra, hogy elmondja, az információféltés, az etikus piaci hozzáállás hiánya vagy a másolások olyan tévedések, melyek csak rövidtávon hozhatnak sikert. Virág pedig sosem felejti el artikulálni a résztvevők számára, hogy a branding és a personal branding, a közösségi média jelenlét vagy a helyes időgazdálkodás egyaránt elengedheteten “kellékei” az eredményes vállalkozói létnek.

 

Két nő, két tanács

 

Virág és Petra közös gondolkodási ritmusát tükrözi, hogy tanácsaikat is egymást kölcsönösen megerősítve fogalmazzák meg. Meglátásuk szerint az első és legfontosabb, hogy ne akarjunk mindent azonnal és egyedül csinálni. Tervezzünk gondosan, építkezzünk lépésenként és tanuljunk meg már az elején bízni másokban és delegálni, delegálni, delegálni. A másik pedig, hogy ne felejtsük: versenytársak és rosszakarók mindig lesznek, de a két csoport nem ugyanaz! Azok, akik azt mondják majd, hogy a gazdag férjed vagy édesapád finanszírozza számodra a sikert, csak magukat mérgezik. Ne engedd, hogy téged is visszahúzzanak! Hiszen neked könnyű… megcsinálod, mert képes vagy rá!

Hozzászólások

mood_bad
  • Nincs hozzászólás
  • chat
    Kommentelj