Pincz Petra az Áthidaló Program master franchisora és ötletgazdája

Vannak nők, akik még azelőtt anyává válnak, hogy megszületne az első gyermekük. Észrevesznek valamit, egy hibát, egy hiányt és kitöltik az űrt. Megálmodnak és létrehoznak valami újat és jobbá teszik ezzel mások életét. Ilyen anya Pincz Petra, az Áthidaló Iskola Előkészítő Program ötletgazdája és tulajdonos-szakmai koordinátora is.

Zölei Blanka beszélgetett Pincz Petrával szakmaiságról és elhivatottságról a Pannonhalmi Főapátság tövében Harvey kutya vigyázó tekintete mellett:

Hogyan lesz valakiből harminc éves kora előtt master franchisor és egy iskolaelőkészítő program kidolgozója?

Kezdettől fogva tudatosan készültem arra, hogy a más országokban létező pre-school koncepciót itthon is megvalósítsam. Az egyetemi évek alatt döbbenten tapasztaltam, hogy ez a korosztályokon átívelő, óvodáskort és kisiskoláskort szinkronizáló időszak a hagyományos magyar intézményi keretek között elmarad, vagy csak mérsékelten- az érintett óvónők egyéni képességeinek és motivációinak megfelelően- valósul meg. Ráébredtem, hogy amit szeretnék fontos, de nemlétező eleme a közoktatásnak.

Hogyan történik a fejlesztés?

A program kezdeti szakaszában a gyerekek csak „játszanak”. Ezután is apró lépésekkel haladunk előre. Ha kell, megállunk, ha kell, együtt küzdünk a gyerekekkel. Az út végén pedig már nemcsak kiváló ceruzafogással és nagy magabiztossággal, hanem egyéb, sikeres iskolakezdést támogató részképességekkel is rendelkeznek. Megtanulnak tízes számkörben kivonni és összeadni, ismerik a betűalakításhoz szükséges betűelemek leírásának helyes módját és a hangokra bontás módszerét. Munkánk során olyan innovatív megoldásokat is alkalmazunk, mint a COGNIPLUS számítógépes fejlesztőprogram, és saját fejlesztőeszközöket is tervezünk.

A legnagyobb öröm és siker mégis az, hogy sok kis társukkal ellentétben az áthidalós gyerekek nem félnek a sulitól, hiszen mire elérkezik a bűvös szeptember, már tudják: tanulni jó.

Oktatóként és franchise tulajdonosként nemcsak a tudatosságot, hanem a karitativitást is fontosnak tartod. Milyen módon része ez a mindennapjaidnak?

Büszke vagyok rá, hogy minden képzésünkre rengeteg pedagógus jelentkezik, hiszen a szakma visszaigazolása az egyik legnagyobb elismerés. Mégis fontosnak tartom, hogy a képzésbe kerülő kollégák kiválasztása során ne csak a jelöltek képzettségére és személyes motivációira, hanem a tevékenységi körükre és lakóhelyükre is tekintettel legyünk. Ezért minden esetben megvizsgáljuk a lokális piacot és azoknak adunk lehetőséget, akik utána élni tudnak vele és meg tudnak élni belőle. Minden képzésen biztosítunk egy ösztöndíjas helyet is, melynek nyertese vállalja, hogy a fejlesztőmunkát speciális körülmények között- anyaotthonban, átmeneti otthonban vagy éppen mélyszegénységben élő gyerekek bevonásával-, ingyenesen valósítja meg. Ezeket a helyeket nem sorsoljuk: franchisepartnereim és kollégáim bevonásával, közösen választjuk ki a jelöltet.

Őszintén hiszem, hogy a tudásunk olyan eszköz, amellyel nemcsak lehetőségünk, hanem kötelességünk is támogatni a gyerekeket és rajtuk keresztül a családokat.

Szinte mindig dolgozol és hetente körbeutazod az országot. Hogyan csinálod?

Mindig is más voltam, mint a többiek. Húsz évesen pontosan tudtam, ki akarok lenni és minden nap erőt ad a tudat, hogy az lettem. Sokáig mondtam, hogy nem leszek pedagógus, mint az édesanyám. Aztán azt, hogy jobb leszek nála. Most pedig büszke vagyok rá, hogy merek az lenni, aki valójában vagyok.

Türelem és elfogadás van bennem, ami a munkámban is áldás. Hiszem, hogy pedagógusként a tudásom felelősség és egyfajta hatalom, hiszen a gyerekekkel közös munka eredményeképp életek lesznek teljesebbek. Franchise tulajdonosként és szakmai mentorként pedig meggyőződésem, hogy a fenntarthatóság és az empátia a sikeres rendszer működtetésének alapja. A kollégáimat és partnereimet arra biztatom, hogy éljenek jól és tegyenek jót, mert úgy gondolom, a szakmai maximalizmus eléréséhez elengedhetetlen érzelmi nyitottság és stabilitás nem létezhet képzettség és megbecsültség nélkül.

 

Olvass többet Pincz Petráról és az Áthidaló Programról itt. https://www.athidalo.com/petra

Hozzászólások

mood_bad
  • Nincs hozzászólás
  • chat
    Kommentelj