Amikor a munkád a hivatásod: egy tizennégy gyerekes “anya” élete

Van egy bölcsi Budapesten, ahol a szónál is fontosabb a tett. Ahol a gyermekeket mindig nagy mosollyal és ölelésre kész karral várják, ahol mindig akad még egy dal vagy még egy puszi. Olyan csudahely ez, ahol az édesanyákat soha nem ítélik el vagy meg, hanem mindenkor támogatják őket.

A varázsvilág ötletgazdája, tulajdonosa és mindenese egy szemtelenül fiatal hölgy, Bodó Virág, aki nemcsak biztos kézzel vezeti a bölcsődét, hanem rendszeresen előad a Budapesti Corvinus Egyetemen is. A Vállalkozó Pedagógusok projekt társalapítójaként támogatja más pedagógus-vállalkozók kiteljesedését. Óvoda- és fejlesztőpedagógus, az Éva Magazin gyermeknevelési szakértője-írója, kommunikátor, vállalkozó, nő. Ez alkalommal vele beszélgettünk első számú szerelméről, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi és Minioviról.

Zölei Blanka beszélgetett Bodó Virággal.

Amikor a munkád a hivatásod: egy tizennégy gyerekes “anya” élete

Van egy bölcsi Budapesten, ahol a szónál is fontosabb a tett. Ahol a gyermekeket mindig nagy mosollyal és ölelésre kész karral várják, ahol mindig akad még egy dal vagy még egy puszi. Olyan csudahely ez, ahol az édesanyákat soha nem ítélik el vagy meg, hanem mindenkor támogatják őket.

A varázsvilág ötletgazdája, tulajdonosa és mindenese egy szemtelenül fiatal hölgy, Bodó Virág, aki nemcsak biztos kézzel vezeti a bölcsődét, hanem rendszeresen előad a Budapesti Corvinus Egyetemen is. A Vállalkozó Pedagógusok projekt társakapítójaként támogatja más pedagógus-vállalkozók kiteljesedését. Óvoda- és fejlesztőpedagógus, az Éva Magazin gyermeknevelési szakértője-írója, kommunikátor, vállalkozó, nő. Ez alkalommal vele beszélgettünk első számú szerelméről, a BabyGarden Daycare Családi Bölcsi és Minioviról.

 

Nagyon fiatalon -szinte az egyetem befejezése után rögtön- magánbölcsit alapítottál. Honnan tudtad, hogy menni fog?

Amikor egyetemre kezdtem járni, két dologban voltam egészen biztos: hogy gyerekekkel akarok foglalkozni és normális körülmények között akarok élni. Tudtam, hogy ha a hagyományos modellt követem, csodás élményeim lesznek majd a gyerekekkel és számtalan bosszúságom a magánéletben, melyek nagy része egy másik rendszerben kiküszöbölhető lenne. Tudatosan készültem rá, hogy vállalkozást indítsak és bár voltak félelmeim, egyetlen percre sem volt kétségem afelől, hogy ez az én utam.

 

Mit gondolsz, mi a sikered kulcsa?

Nem ismerek lehetetlent és elengedhetetlenül fontos számomra a folyamatos fejlődés. Emiatt sokan tartanak karrieristának, akadnak irigyeim is… Mégis meggyőződésem, hogy azoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak, egyszerűen nem lehet megállás.

A BabyGarden sikerének alapja az a partneri viszony, melyet a szülőkkel kialakítunk. A nyílt utas kommunikáció hívei vagyunk és törekszünk a mindenkori együttműködésre, hiszen a célunk közös: élvezetes, boldog és teljes gyermekkort szeretnénk nyújtani a csemetéknek. Ennek részeként rugalmasan kezeljük az egyedi igényeket, elérhetőek, biztonságosak és kooperatívak vagyunk. Személyi kérdésekben pedig nem ismerünk kompromisszumot. 

Kollégáimmal szemben nemcsak szakmai, emberi követelményeim vannak. Kizárólag olyan kisgyermeknevelőknek adok lehetőséget és helyet a csapatban, akikről biztosan tudom, hogy kiváló eredményekkel végezték tanulmányaikat, remekül teljesítenek a gyakorlati kérdésekben, ugyanakkor illeszkednek a bölcsi szeretetteli és professzionális szemléletéhez. Ahol lehet, kompromisszumra törekszünk, de van, amiben nincs pardon.

 

Mitől félnek a szülők leginkább, amikor bölcsibe adják a kicsit?

Sok édesanyának okoz komoly fejtörést a különböző szerepek összeegyeztetése. Szeretnének 100%-os figyelmet biztosítani a kicsikéjüknek, ugyanakkor nők és vállalkozók, jó munkaerők is akarnak maradni. A modern nő terveiben gyakran szerepelnek karriercélok, számtalan élethelyzet kívánhat teljes embert, másnak átadni a nevelés búját-örömét mégis nehéz feladat. Ezt gyakran a környezet rosszallása is övezi. A szülők a döntés után is gyakran szembesülnek vele, hogy mások jobban tudják és “minek az ilyennek gyerek”.

Mi nem ítélkezünk, nem mondjuk meg a családnak, hogyan kell(ene) működnie. Hiszünk abban – és nap mint nap tapasztaljuk is-, hogy a szülők a lehető legjobbat szeretnék nyújtani a gyermekeiknek és nekünk az a dolgunk, hogy ebben segítsük őket. A szülők munkaköri sajátosságainak következtében előfordulhat, hogy egy gyerkőc akár 10-12 órát is nálunk tölt, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy az apróságok számára ez az időszak tele legyen izgalommal, szeretettel és kalanddal.

 

Mi az, amit fiatal vállalkozóként meg kellett tanulnod? 

Maximalista-tervező típusú emberként a szervezési feladatok ellátása, vagy a stratégiai gondolkodás nem okozott gondot, ahogy az időmenedzsmentbe is viszonylag könnyen belejöttem. Persze nekem is meg kellett fizetnem a tanulópénzt, ugyanis sokáig nem találtam az ideális egyensúlyt. Az ovi töltötte és tölti ki minden gondolatomat. Főállású, tizennégy gyerekes anya vagyok, mindig azon gondolkozom, hogy az enyéimnek hogyan lehetne jobb, több, boldogabb.

Meg kellett tanulnom tartani az optimális távolságot a szülőkkel, meg kellett tanulnom a non stop készenlétből kioldani. Ugyanazt rontottam el, amit a legtöbb anyuka: mindig minden területen a maximumot akartam nyújtani. Sosem gondoltam magamra, mindig csak a csemetékre, a vállalkozásra, a jövőre.

Most már ebben is sokkal tudatosabb vagyok. Helye van az örömöknek és a lazaságnak, ahogy a nevelői munkának és az adminisztratív feladatoknak is. Talán ennek köszönhető, hogy idén jelöltek a “2020 huszonévese” díjra is, mely nagy büszkeséggel tölt elt. Mégis, hiába a szakmai sikerek, az egyetemi előadások vagy az interjúk, az összes “feladat” közül még mindig a szőnyegen hasalva autózás és babázás a kedvencem.

 

Mit javasolsz azoknak, akik pedagógusként maguk is a vállalkozóvá válást fontolgatják?

Tervezzenek, mérjék fel erősségeiket és jelöljék ki céljaik mellett a fejlesztendő területeiket is. Vállalkozóként a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az oktató-nevelő tevékenység szolgáltatás, melynek nívója állandó kell, hogy legyen. Fontos az önképzés és a szakmai kapcsolatok fenntartása épp úgy, mint a rekreáció, a szupervízió és elengedhetetlen a mindenkor pontos adminisztráció. 

És ami még ennél is fontosabb: vállalkozó pedagógusként a magánéleti problémákat már a parkolóban érdemes letenni, hogy munkaidőben- ami, mint tudjuk, vállalkozóként tulajdonképpen soha nem ér véget- a legjobbat tudjuk nyújtani.

 

 

Hozzászólások

mood_bad
  • Nincs hozzászólás
  • chat
    Kommentelj